GoNorth 2023 - Dag 18, 23. juli
Kronprins Haakon og Polarstern fortsetter samarbeidet. I morges vær skipene like ved hverandre for å overføre utstyr til Polarstern. Det første som ble overført var seismometeret som vi hentet opp for dem i går.
Begeistring på 3900 meters vanndyp
Det ble foretatt et dykk natt til i dag, til et område som Polarstern tipset oss om. Dette er et område med veldig imponerende hydrotermiske skorstein, både aktive og inaktive. Hittil var det ukjent at det var også aktive skorsteiner i området. Den høyeste av de aktive skorsteinene som ble observert var hele 10 meter høy. Polarsten klarte å ta bilder av området, men fikk ikke ta prøver. I natt ble det tatt mange steinprøver og disse har blitt sortert og kategorisert i dag.
Toktets første isstasjon
Som lovet i går kan vi nå fortelle om toktets første isstasjon. Når to store isflak blir presset mot hverandre danner det seg skruis – nesten som mini fjellkjeder av is. Iskruer er lite studert, selv om de utgjør en stor andel av sjøisen. De er synlige for satellitter utstyrt med diverse sensorer. Men hvordan kobler vi data fra en satellitt til realiteten på sjøisen? Og hvordan utvilker skruis seg i løpet av en smeltesesong? Det er det Alexandra Pliss (NTNU) og Renée Mie Fredensborg Hansen (NTNU/DTU) jobber med.
For å få nyttig informasjon ut av satellitt sensordata, må man sammenligne informasjonen man får fra satellittene med fysiske observasjoner på sjøisen. Dermed har Alexandra og Renée brukt en god del av dagen i går for å måle isens tykkelse, temperatur og salinitet, sammen med en rekke andre parametere, med støtte fra Nabil Panchi (NTNU), Oskar Gjesdal Veggeland (NTNU) og Christian Katlein (AWI).
Sikkerhetsprosedyrer på isstasjon
Også involvert i operasjonen var Eirik Hellerud (NP), Yannick Kern (NP) og Marius Bratrein (NP) som isbjørnvakter, og mange andre som speidet etter isbjørner med kikkert, fra styrehuset. Når det er folk på isen er prosedyren at tre personer skal til enhver tid se etter isbjørn fra styrehuset – hver med sitt område, slik at alle 360° rundt skipet er dekket. Dette gjøres av hensyn til isforskernes sikkerhet, men også av hensyn til isbjørnenes sikkerhet. Et uheldig møte mellom isbjørn og menneske kan lett være skadelig for en bjørn, og prosedyrene er også laget for å minimere risikoen for bjørnen.