GoNorth 2024 - Dag 14, 11. september
I dag har vi seilt sørover hele dagen for å nå et område der vi planlegger å starte seismiske undersøkelser. En endring i vindretningen har hatt stor innvirkning på isforholdene siden vi var her for åtte dager siden. Da blåste vinden fra sør, noe som førte til at isen ble presset nordover. Siden da har vindretningen snudd og kommer nå fra nord, noe som har ført til betydelig mer is i området. Dette kan illustreres med bilder vi har tatt både forrige uke og i dag.
Det var mye åpent vann da vi sist var i dette området, 3. september.
Én endring i vindretningen gjør at isforholdene så slik ut i dag.
En bivirkning av nordavinden: Temperaturen var nede i -10 grader i morges, noe som la et vakkert lag av rim på nettingen på helikopterdekkets rekkverk.
Det er ikke bare på skipet det dannes iskrystaller – disse ble dannet på fersk havis.
De seismiske linjene vi nå planlegger å undersøke ligger lenger sør enn de opprinnelige, som egentlig skulle ha startet i går. Endringen i planene skyldes nye data om sjøisforholdene, som krevde en justering av seismikkområdene.
I skrivende stund er det like før de seismiske undersøkelsene starter. Først måtte vi observere omgivelsene i en hel time før vi kunne begynne. Dette er for å sikre at det ikke finnes sjøpattedyr i området, da trykkbølgene fra luftkanonen er svært kraftige og kan potensielt forstyrre dyrene. Den kraftige lyden kan påvirke hørselen, kommunikasjonen, og orienteringen til marine pattedyr, spesielt hvaler, som er avhengige av lyd for navigasjon og for å finne mat.
Deretter starter luftkanonen skytingen ved lavt trykk, slik at eventuelle pattedyr innenfor høreavstand får mulighet til å bevege seg bort fra området. Vi er på dette stadiet akkurat nå. Trykket økes deretter gradvis, og datainnsamlingen begynner for fullt.
Per L. Trinhammer (Aarhus universitet) gjør seg klar til å registrere seismikkdata.
Katja Häkli (NORCE) er på broen for å sjekke om det er pattedyr i området før seismikken starter.
Siste nytt om havbunnkartleggingen
Vi har også fortsatt kartleggingen av havbunnen på vei sørover. I gårsdagens rapport nevnte vi oppdagelsen av en ny undervannsstruktur, og vi kan nå vise dere bildet av denne formasjonen. Strukturen er en forhøyning på rundt 800 meter over det omkringliggende landskapet og ligger på linje med Gakkelryggen. Videre undersøkelser må til for å fastslå om den er knyttet til havbunnsspredning, slik som Gakkelryggen er. De «glatte» delene av landskapet på bildet representerer områder der vi mangler bunnkartdata.
Strukturen som ble oppdaget i går var helt fraværende på havbunnkartene hittil. Illustasjon: Nicki Riber Andreasen (GST).