GoNorth 2023 - Dag 31, 5. august
FF Kronprins Haakon er fortsatt på vei sørover. Tidligere i dag ble det gjort en varmestrømmåling. Dette gjøres med et langt instrument som senkes ned i vannet til den går inn i sedimentlaget. Der måler den temperaturen på forskjellige dybder. Meningen er å måle hvor mye varme som kommer ut av jordskorpen.
Metoden er godt kjent i geologi. Og varmestrømmålinger har faktisk en historisk kobling med hydrotermiske felt. Geofysikere på midten av forrige århundre gjorde beregninger for å forutsi hvor mye varme som skulle totalt komme ut av midthavsryggene. Varmestrømmålinger viste at det kom mindre varme ut av midthavsryggene enn beregningene viste.
Enten var beregningene feil, ellers så forsvant det varme et sted.
Det viste seg å være det sistnevnte som er sant. Varme forsvinner fordi sjøvann sirkulerer dypt i havbunnsskorpen, blir oppvarmet, strømmer oppover igjen og lager varmekilder på havbunnen.
Vikar på 82,5° N
Lill Kristin Lundemo hadde egentlig planlagt en rolig sommer på hytta i Meråker. Plutselig en søndag ringte søstera Monica Dalåmo med et uventet spørsmål: Kunne hun tenke seg å være med på tokt i fire uker?
Monica Dalåmo er en av fire arbeidere på skipet som sørger for at både mannskapet og forskerne har det bra – mat, rengjøring, vask av sengetøy. Jobben de gjør er grunnen til at forskerteamet klarer å jobbe lange dager; ofte 12 timer eller mer hver dag, hele uka.
Grunnen til at Monica ringte Lill Kristin var at FF Kronprins Haakon hadde akutt behov for en vikar. Hele lista ble oppringt, og alle hadde andre planer. For Lill Kristin kom dette på et bra tidspunkt. Hun hadde ingen andre planer, og 1. august startet hun ett års permisjon fra jobben som SFO-leder i Lørenskog.
– Dette her kan jeg ikke si nei til, sa Lill Kristin umiddelbart.
Hun presiserte dog at hun måtte ta et familieråd først. Familien hadde nok ingen motsetninger, siden hun sa ja bare noen timer etter å ha blitt spurt. Så var det bare å kaste seg rundt for å finne en sjømannslege og skaffe helseattest.
Det var mye å sette seg i de første dagene, sier hun. Men hun er strålende fornøyd med opplevelsen. Så fornøyd at hun skal bli med på et annet tokt igjen, i september.
Mirakelmannen
Jeg skjønner ikke helt hvordan det er mulig å fortsatt ha frisk salat hver dag etter så mange uker på havet. Stuevert Kenneth Reece forklarer at det har noe å gjøre med kjølerommet. Den er kaldere enn et vanlig kjøleskap, og har bedre luftsirkulasjon.
Så er Kenneth, i tillegg til å være en superkokk, en ekspert på det å få frukt og grønt til å vare lenge Ting som skal ha mer fuktighet skal på øverste hylla, og ting som trives bedre med lite fuktighet skal lengre ned. Så er en del av kunsten å følge med, sier han.
– Har man mye squash som man ser ikke kommer til å overleve mye lengre, lager man retter med squash, sier Kenneth.