GoNorth 2023 - Dag 22, 27. juli
Geomikrobiologi er en overlapp mellom geologi, som ser på prosessene som har dannet jorda som vi ser den i dag; og mikrobiologi, som ser på mikroorganismer. En stor del av grunnen til det er at vi vet at mikroorganismer spiller en rolle i enkelte grunnleggende elementers reise fra jordskorpen til vannsøylen og tilbake. Noen av disse mikroorganismene lever i sedimentene som ligger på havbunnen.
En måte å finne ut mer om de mikroorganismene som lever i sedimentene er å ta en sedimentkjerneprøve, og måle hvor mye oksygen den inneholder.
Når oksygennivået har blitt målt i alle lag, skal mindre sedimentprøver tas og analyseres for DNA. Det vil fortelle hvilke bakterier som lever i sedimentene. Porevannsprøver skal også tas og analyseres for finne ut deres kjemisk sammensetning, blant annet om de inneholder jern eller mangan. Bakterier kan nemlig leve av å “puste” jern eller mangan på de dypeste lagene, der det er lite oksygen.
Kartlegging av Lucky Ridge
ROV-en brukte en god del av natten til å kartlegge en del av Lucky Ridge-området. Som vi nevnte før, viser disse bunnkartene mye mer detaljer en eksisterende kart. Dette kan føre til nye oppdagelser – jackpoten hadde vært å finne et nytt hydrotermisk felt.
Lucky Ridge strekker seg hele 1600 meter over bunnen av Lena Trauet. Dette er i nærheten av høydeforskjellen mellom toppen av Trollveggen og dalbunnen.
Kartleggingen av Lucky Ridge fortsetter med et nytt dykk i natt.
Ny isstasjon
NTNU-laget har vært på isen i dag. Denne gangen kom de seg på isen med Kronprins Haakons arbeidsbåt.